• Amacımız; bilgi paylaşımının, dostluğun ve saygının ön planda olduğu, her seviyeden bisikletçinin kendini rahatça ifade edebileceği bir ortam sunmaktır. İster ilk bisikletini alan biri olun, ister yıllardır pedal çeviren deneyimli bir sürücü… Burada herkesin anlatacak bir hikâyesi, paylaşacak bir bilgisi ve keşfedecek yeni yolları vardır. Bu sekmeyi bir daha görmemek üzere kapatabilirsiniz.

Uzun tur için hangi bisiklet alınmalı?

okutan

Yönetici
Puan 18
Çözümler 2
Selamlar ufkunda yeni şehirler, heybesinde uzun yolların hayali olan o kararlı gezgin pedaldaşlar!

"Bisikletle kamp yapılır mı?" başlığımızda evimizi, ocağımızı tek bir heybeye sığdırıp doğada sabahlamanın felsefesini ve minimalist çanta yerleşimini konuşmuştuk. Şimdi ise o büyük maceranın en kritik, en can alıcı sorusuna geldik: "Abi ben heybeleri yükleyip haftalarca, belki aylarca yolda olacağım; beni yarı yolda bırakmayacak o doğru makine hangisi?"

Uzun tur (Touring) bisikleti seçmek, şehir içi bisiklet seçmeye benzemez. Altınızdaki kadro sadece sizi değil, üzerindeki 20-30 kiloluk kamp yükünü de taşıyacak, yeri gelecek kırık asfalta, yeri gelecek ıssız bir köyün stabilize toprağına girecek. Sizi medeniyetten kilometrelerce uzakta bir köy yolunda "çat" diye ortada bırakmayacak bir mühendisliğe sahip olmalı.

Gelin, uzun turlar için üretilmiş bisiklet türlerini, malzeme sinsi detaylarını ve seçim yaparken bakmanız gereken altın kuralları forum usulü masaya yatıralım.

1. Safkan Tur (Touring) Viskisi... Pardon, Bisikleti!​

Uzun turların dünyadaki tartışmasız kralı Klasik Tur Bisikletleridir (Örn: Surly Long Haul Trucker, Fuji Touring, Trek 520, Carraro G2/G4 gibi efsane seriler).
  • Kadro Malzemesi (Kromoly / Çelik): Bu bisikletlerin en büyük sinsi sırrı kadrosunda gizlidir. Alüminyum veya karbon yerine Kromoly (Cr-Mo) yani yüksek kaliteli çelik alaşım kullanılır. Çelik esnektir, yoldaki titreşimi emer ve poponuzu/bileklerinizi yormaz. En güzel yanı ise; dünyanın öbür ucunda kadro kırılsın veya çatlasın, herhangi bir köy sanayisinde alelade bir elektrik kaynağıyla bile kaynatıp yola devam edebilirsiniz. Alüminyum veya karbonda bu imkansızdır.
  • Geometri: Tekerlekler arası mesafe (Aks aralığı) uzundur. Bu sayede bisiklet yüksek yük altında bile düz hatta tren gibi stabil gider, arkayı sağa sola savurmaz. Ayrıca dik sürüş pozisyonu sayesinde saatlerce pedallasanız bile bel ve boyun ağrısı yapmaz.
  • Bagaj Bağlantı Noktaları: Kadronun her yerinde (ön maşa, arka çatal, kadro altı) vidalama delikleri vardır. Ön ve arka bagaj demirlerini, sulukları, çadırı tıkır tıkır sabitleyebilirsiniz.

2. Gravel (Çakıl Yol) Bisikletleri (Hızlı ve Hafif Macera)​

Son yılların yükselen trendi olan, dropbar (yarış gidonu) tasarımlı ama kalın ve dişli lastiklere sahip olan yol canavarlarıdır.
  • Karakteri: Eğer turlarınızı "Bikepacking" tarzında (yani demir bagajlar yerine doğrudan kadroya bağlanan hafif çantalarla) yapacaksanız ve "Ben yolda yavaş gitmek istemiyorum, asfaltta da akmalıyım" diyorsanız Gravel sizin ilacınızdır.
  • Avantajı: Klasik tur bisikletlerine göre çok daha hafiftirler, geometrileri daha agresiftir ve yüksek hızlara çıkabilirler.
  • Dezavantajı: Ağır yükleri (30+ kilo heybeleri) taşımak için çok uygun değillerdir, aşırı yüklendiklerinde dengeleri çabuk bozulur.

3. Şehir-Hibrit Bisikletleri (Başlangıç ve Bütçe Dostu)​

Eğer bütçeniz safkan bir kromoly tur bisikletine yetmiyorsa, düz gidonlu, 28 inç jantlı şehir-hibrit bisikletleri (Örn: Decathlon Riverside, Carraro Sportive vb.) harika birer dönüşüm projesidir.
  • Karakteri: Arkasına kaliteli bir bagaj demiri takarak rahatlıkla orta mesafeli turlara çıkabilirsiniz. Vites oranları genellikle oldukça hafiftir (yokuş dostu), amortisörlü maşaya sahip olanları bozuk yollarda konfor sunar.
  • Sinsi Gerçek: Kilitlenmeyen bir ön amortisör, dik yokuşlarda siz pedala bastıkça enerjinizi emer ve sizi ekstra yorar. Uzun tur için düz (sabit) maşalı şehir bisikletleri her zaman daha verimlidir.

Uzun Tur Bisikleti Alırken Bakılması Gereken Sinsi Detaylar​

• Vites Oranları (Yokuş Canavarı): Uzun turda yüksek hız vitesleri aranmaz. Önemli olan en dik rampayı 25 kilo yükle "en hafif" şekilde, dizlerinizi sakatlamadan tırmanabilmektir. Arkada en az 34T veya 36T (büyük dişli), önde ise üçlü aynakol (örneğin en küçüğü 22T veya 26T olan) kombinasyonları dik yokuşlarda hayat kurtarır.
  • Jant ve Tel Sayısı: Klasik bisikletlerde 24 veya 28 tel olur. Ancak yüklü bir tur bisikletinin arka jantı en az 32 veya ideal olarak 36 telli olmalıdır. Tel sayısı ne kadar çoksa, yük taşıma kapasitesi ve jantın akort mukavemeti o kadar yüksek olur.
  • Fren Tipi (Mekanik vs. Hidrolik): Sanayide veya ıssız yollarda hidrolik frenin yağı kaçarsa veya borusu patlarsa tamiri çok zordur. Bu yüzden dünyayı gezen turcular genellikle tamiri ve tel değişimi sadece bir alyen anahtarla saniyeler içinde yapılabilen Mekanik Disk Frenleri veya klasik V-Frenleri tercih eder.

Forumun Son Karar Özeti:​

• "Ben dünyayı/Türkiye'yi gezeceğim, 30 kilo yüküm var, asfalt-toprak karışık giderim, ömürlük olsun" diyorsanız: Kromoly (Çelik) Klasik Tur Bisikleti.
  • "Yüküm az (10-12 kg), kampı minimalist yaparım, performanslı ve hızlı gitmek istiyorum" diyorsanız: Gravel Bisikleti.
  • "Bütçem kısıtlı, hem günlük şehir içi bineyim hem de hafta sonu kaçıp 2-3 günlük kamplı tur yapayım" diyorsanız: Düz Maşalı Şehir/Hibrit Bisikleti.
Söz şimdi yollarda rüzgara karşı binlerce kilometre devirmiş tecrübeli turcularda:
  • Siz uzun turlarınızda hangi marka/model bisikleti kullanıyorsunuz? Kadronuz çelik mi alüminyum mu?
  • "Rampada şu vites oranı sayesinde kurtuldum" ya da "Yolda şu parçanın azizliğine uğradım, alırken mutlaka şuna bakın" dediğiniz tecrübeler neler?
Yorumları aşağıya sallayın, tekerinize taş değmesin!

Konuyu Okuyanlar (Toplam: 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri