okutan
Yönetici
- Mesleğiniz
- Otomasyon
- Bisiklet Markası
- Giant
- Bisiklet Türü
- Yol Bisikleti
Selamlar her köşe başındaki fiyat artışlarını, aktüel kataloglarındaki sinsi zamları kuruşu kuruşuna takip eden vizyoner pedaldaşlar!
"Elektrikli bisiklet şarj maliyeti" başlığımızda bu makinelerin işletim maliyetinin ne kadar komik ve bütçe dostu olduğunu matematiksel formülüyle hesaplamıştık. Ancak son dönemde arama motorlarında ve forum kulislerinde sinsi bir fısıltı dolaşıyor: "2026 ÖTV düzenlemesi sonrası elektrikli bisiklet fiyatları ne oldu?"
Alkol, sigara veya otomobil tarafındaki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve maktu vergi artışlarının ardından, bisiklet ve e-bike dünyasının bu sarmaldan nasıl etkilendiğini, bayilerdeki ve marketlerdeki güncel fiyat etiketlerinin arkasındaki sinsi yasal gerçekleri gelin forum usulü netleştirelim.
Yasal sınır nedir? Karayolları Trafik Kanunu’na göre;
Söz şimdi son dönemde bayi bayi gezip fiyat araştırması yapan forum sakinlerinde:
"Elektrikli bisiklet şarj maliyeti" başlığımızda bu makinelerin işletim maliyetinin ne kadar komik ve bütçe dostu olduğunu matematiksel formülüyle hesaplamıştık. Ancak son dönemde arama motorlarında ve forum kulislerinde sinsi bir fısıltı dolaşıyor: "2026 ÖTV düzenlemesi sonrası elektrikli bisiklet fiyatları ne oldu?"
Alkol, sigara veya otomobil tarafındaki ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve maktu vergi artışlarının ardından, bisiklet ve e-bike dünyasının bu sarmaldan nasıl etkilendiğini, bayilerdeki ve marketlerdeki güncel fiyat etiketlerinin arkasındaki sinsi yasal gerçekleri gelin forum usulü netleştirelim.
Sinsi Gerçeği Açıklıyoruz: Bisiklette ÖTV Var mı?
Öncelikle forumda dolaşan bilgi kirliliğini ve en büyük sinsi yanılgıyı ortadan kaldıralım. Türkiye'de standart (kas gücüyle çalışan) bisikletlerde ve yasal sınırlara uyan elektrikli bisikletlerde ÖTV yoktur.Yasal sınır nedir? Karayolları Trafik Kanunu’na göre;
- Motor gücü 250W ve altında olan,
- Hız desteği 25 km/s sınırına ulaştığında motor gücünü otomatik kesen,
- Sadece siz pedalladıkça destek veren (yani fabrikasyon el gazı olmayan) elektrikli bisikletler, yasal olarak "Bisiklet" sınıfına girer.
Hangi Modeller ÖTV Kapsamına Giriyor?
İşte zurnanın zırt dediği, sinsi ÖTV tuzağının devreye girdiği yer: Eğer altınızdaki makine 250W sınırını aşıyorsa işler tamamen değişir.- 250W - 4000W Arası Güçlü Modeller: Eğer elektrikli bisiklet görünümlü ama motor gücü 500W, 1000W olan ya da fabrikasyon olarak kendinden el gazlı moped/motosiklet sınıfına giren (L1e-B kategorisi) bir araç alıyorsanız, bu araçlar artık yasal olarak "Elektrikli Motosiklet" sayılır.
- ÖTV Oranı: Bu kapsama giren motor gücü yüksek elektrikli iki tekerleklilerde %3 ÖTV uygulanır. 2026 yılındaki vergi güncellemeleri otomobilleri ve yüksek silindir hacimli motosikletleri sarsmış olsa da, bu küçük elektrikli sınıftaki ÖTV oranı %3 gibi nispeten sembolik bir seviyede tutulmuştur.
ÖTV Yoksa Fiyatlar Neden Artıyor? (2026 Güncel Durum)
Madem ÖTV yok veya çok düşük, o halde RKS, Volta, Kuba, BİM ve A101 fiyatları neden yerinde durmuyor? Forum üyelerimizin bayilerden aktardığı sinsi maliyet faktörleri şunlar:- Gümrük Vergileri ve İthalat Duvarı: Türkiye, yerli üreticileri korumak adına yurt dışından (özellikle Çin'den) ithal edilen elektrikli bisiklet parçalarına, kadrolara ve hazır e-bike modellerine çok ciddi İlave Gümrük Vergisi (İGV) uyguluyor. 2026 yılındaki fiyat artışlarının arkasındaki en büyük sinsi neden ÖTV değil, bu ithalat ve gümrük vergileridir.
- Lojistik ve Hücre Maliyeti: "Batarya ömrü ne kadar" başlığında pillerin maliyetinden bahsetmiştik. Dünyadaki lityum-iyon pil hücresi tedarik zincirindeki dalgalanmalar ve nakliye (navlun) maliyetlerinin artışı, yerli montaj yapan markaların bile maliyetlerini doğrudan yukarı çekiyor.
Forum Ahalisine Alışveriş Tüyosu:
Eğer bir elektrikli bisiklet alacaksanız ve bütçenizi gereksiz vergilerden, plaka, ruhsat ve zorunlu trafik sigortası masraflarından korumak istiyorsanız; aldığınız modelin faturasında ve teknik belgesinde "250W" yazdığından ve L1e değil, Pedelec (EN 15194) standartlarına uygun olduğundan mutlaka emin olun. 250W altı bir makine seçtiğinizde hem ÖTV ödemezsiniz hem de trafiğe tamamen masrafsız, plakasız ve ehliyetsiz çıkmanın tadını çıkarırsınız.Söz şimdi son dönemde bayi bayi gezip fiyat araştırması yapan forum sakinlerinde:
- Son aylarda RKS, Kuba veya Volta modelleri için bayilerden ya da zincir marketlerden güncel fiyat teklifi alan var mı? Etiketler ne durumda?
- "Abi ben vergisini, plakasını göze aldım, gittim 1000W güçlü bir canavar aldım" diyen performans tutkunları tescil sürecinde ne kadar masraf yaptı?